Aicina sievietes pieteikties vizītei Eiropas Kodolpētniecības centrā Šveicē

Aicina sievietes pieteikties vizītei Eiropas Kodolpētniecības centrā Šveicē

  • 19. aprīlis, 2023. gads
  • 0 comments

Riga TechGirls izsludina pieteikšanos iespējai doties apmaksātā braucienā uz CERN – Eiropas Kodolpētniecības centru – Ženēvā, Šveicē 2023. gada jūnija beigās. Mērķis ir veicināt meiteņu un sieviešu aktīvāku iesaisti zinātnē.

Eiropas Komisijas dati rāda, ka sākumskolas vecuma meitenes un zēni izrāda interesi par zinātni vienlīdzīgi, taču pamatskolas pēdējos gados dažādu iemeslu dēļ meitenes sāk izvairīties no zinātnes, tehnoloģiju, inženierijas, matemātikas (STEM) un IKT priekšmetiem. Pieejamie dati liecina, ka tikai viena no trim STEM absolventiem ir sieviete. “Girls go CERN” projekta mērķis ir iedvesmot un mudināt meitenes un jaunas sievietes izvēlēties zinātni kā savu nākotnes profesiju, kā arī popularizēt CERN Latvijā.

“Šis projekts ļaus dalībniecēm ne tikai iepazīt talantīgākos zinātniekus un sniegs ieskatu, kādas iespējas var piedāvāt šādas globāli nozīmīgas pētniecības organizācijas, bet veicinās arī Latvijas redzamību un atpazīstamību zinātnē, tajā skaitā CERN. Zināšanu apmaiņa ir īpaši svarīga, lai rastos inovācijas un jaunie censoņi varētu atnest labāko praksi arī uz Latviju.” komentē Riga TechGirls līdzradītāja Līna Marta Sarma.

“Latvijas CERN stratēģija paredz jēgpilnu un koordinētu valsts dalību CERN asociētās dalībvalsts statusā, un tas nozīmē, ka mēs varam izmantot CERN kā cilvēkresursu sagatavošanas platformu, organizējot izglītojošus un STEM popularizējošus pasākumus šajā globāli nozīmīgajā zinātnes centrā. Latvijai stratēģiski svarīgi ir rosināt jauniešu interesi par STEM jomām, veicināt CERN atpazīstamību un parādīt jaunajiem cilvēkiem, ka viņiem ir iespējas strādāt un mācīties CERN. Tā kā projekta “Girls go CERN” mērķis ir veicināt to, lai vairāk meiteņu un jaunu sieviešu izvēlas mācīties kādā no STEM jomām, arī CERN Nacionālais kontaktpunkts Latvijā atbalsta meitenes un sievietes šajā ceļā un aicina doties uz CERN, lai iepazītos ar daudzveidīgajām karjeras iespējām CERN un ar to saistītajās zinātnes jomās,” saka Latvijas pārstāvis CERN un Rīgas Tehniskās universitātes profesors Toms Torims.

Projektam “Girls go CERN” aicinātas pieteikties meitenes un sievietes, sākot no 16 gadu vecuma, kuras plāno savu karjeru saistīt ar zinātni un tehnoloģijām. Vizītes laikā dalībnieces varēs iepazīties ar CERN pētījumu virzieniem un aktivitātēm un iedvesmoties no STEM nozares izcilākajiem zinātniekiem. Visus ar vizīti saistītos izdevumus segs Riga TechGirls organizācija.

“Es devos uz CERN 2019. gada Ēnu dienā un tur ēnoju Tomu Torimu. Biju ļoti iedvesmota, redzot darbinieku aizrautību, jo sarunas par aktualitātēm zinātnē nerimās arī pusdienu pārtraukumos un pēc darba laika. Atgriežoties no Ēnu dienas, man bija skaidrs plāns, ka ir jātiek darbā CERN, jo tā ir īstā vieta, kur apgūt jaunākās tehnoloģijas kopā ar labākajiem pasaules līmeņa speciālistiem. Pateicu vecākiem, ka nu droši zinu, ka gribu mācīties līdz pat doktorantūrai!” stāsta CERN 2022. gada Tehnisko studentu programmas dalībniece un Latgale TechGirls līdzradītāja Valentīna Elizabete Dzjumane.

Braucienu finansiāli atbalsta Izglītības un zinātnes ministrija, savukārt to organizē Riga TechGirls organizācija sadarbībā ar CERN Nacionālo kontaktpunktu Latvijā.

Vairāk informācijas: rigatechgirls.com/girlsgocern

Informācija tiešsaistē:
Digitālās tehnoloģijas/specializācija:
Digitālās prasmes
Digitālo prasmju līmenis:
Vidējs
Ģeogrāfiskais tvērums - valsts:
Latvija
Iniciatīvas veids:
Nacionālā iniciatīva